Poljarica

Hrvatski naziv: Poljarica
Latinski naziv: Hierophis gemonensis

Mjesto pronalaska: Vis 
Datum pronalaska: 2000.
Sakupljač: Vesna Dobronić

Fotograf: Jana Matić

Opis: Najviše može narasti 100cm, a ponekad i do 120cm. Odozgo je pepeljasto sive, maslinastozelene ili sivosmeđe boje s malim tamnim točkama na prednjem dijelu tijela. Trbušna strana je žućkasta ili bjelkasta uglavnom s tamnim točkama na stranama vrata. Vitka je. Ima dobro izraženu glavu i glatke leđne ljuske. Kada je u opasnosti, agresivna je i grize. Hrani se uglavnom gušterima, ali i većim slakavcima, malim zmijama, malim sisavcima i mladim pticama. Jede živi plijen. Oviparna je. Nije otrovna.

Stanište: Obala Jadrana od Slovenije do Grčke i njenih otoka. U Hrvatskoj rasprostranjena je čitavom obalom Jadrana i na mnogim otocima. Živi uglavnom na suhim staništima s bogatom vegetacijom, a ponekad se nalazi i u vlažnim područjima te u blizini vode.

Sistematika:

vrsta -> rod -> porodica ->  red -> razred -> potkoljeno -> koljeno -> carstvo -> domena

Hierophis gemonensis-> Hierophis -> Colubridae -> Serpentes-> Sauropsida -> Verterbrata -> Chortada -> Animalia -> Eucariota

Literatura: 2. Janev Hutinec, B.; Lupret-Obradović, S. (2005) Zmije Hrvatske : priručnik za određivanje vrsta. Zagreb: Društvo za zaštitu i proučavanje vodozemaca i gmazova Hrvatske – Hyla.

Opisao/la: Jana Matić

Datum unosa: 28.01.2020.

Comments are closed.