Mosorska gušterica

Hrvatski naziv: Mosorska gušterica
Latinski naziv: 
Dinarolacerta mosorensis

Mjesto pronalaska: Mosor, Vickov stup, 1325 metara
Datum pronalaska: 27.05.1995
Sakupljač: Jure Skejić

Fotograf: Duje Štolfa

Opis: U prosjeku narastu do 22 centimetara, a bez repa duljina trupa iznosi tipično oko 7 centimetara. Spljoštena su tijela s glavom i repom koji su poprilično dugi. Boja gornjeg dijela trupa se tipično kreće od svjetlosive do smeđe poput čokolade; boja zna biti cjelovita ili s raštrkanim crnim točkama, ponekad čak i sjajna. Donja strana odnosno trbuh je često žute boje poput žumanjka. Bliski srodnik mosorskoj gušterici je prokletijska gušterica. Obično se hrane manjim beskralješnjacima, a zanimljiva je i njihova prehrana paucima u udubinama kamenitog reljefa zahvaljujući spljoštenom rostrumu.

Stanište: Endemska gušterica koja nastanjuje mali dio južne Hrvatske, konkretno gorje Mosora, ali proširene su i na područjima južne BiH te zapadnom dijelu Crne Gore. Obično žive po kamenju, bilo da su u šumovitim područjima ili otvorenim proplancima na većim visinama. Konkretno, prisutni su na visinama između 450 metara i 1900 metara.

Sistematika:

vrsta -> rod -> porodica -> red -> razred -> koljeno -> carstvo -> domena

Dinarolacerta mosorensis -> Dinarolacerta -> Lacertidae -> Squamata -> Reptilia -> Chordata -> Animalia -> Eucariota

Literatura:

      1.    Catalogue of Life

 

      2.    Speybroeck J. , Beukema W. , Bok B. , Der Voort J. V., Velikov I. (2016): Field Guide to the Amphibians & Reptiles of Britain and Europe, London, New York: Bloomsbury Publishing Plc

Opisao: Duje Perković

Datum unosa: 04.11.2020

Comments are closed.