Oštroglava gušterica

Hrvatski naziv: Oštroglava gušterica
Latinski naziv: 
Dalmatolacerta oxycephala

Mjesto pronalaska: Mosor, pl. Dom Umberto Girometta, stijene, 880 metara
Datum pronalaska: 27.05.1995.
Sakupljač: Jure Skejić

Fotograf: Duje Štolfa

Opis: Ukupno narastu i do 20 centimetara, ali bez repa tijelo im čini u prosjeku samo 6.5 centimetara. Glava je poprilično duga na donekle spljoštenom trupu. Tipično se javljaju u dva bojanja: 1) svjetlosivi trup prekriven blijedim, okruglim točkama dok je tijelo prekriveno naizmjeničnim prstenima crne i plave ili čak i zelene te 2) poglavito tamnijih boja (tipično na višim predjelima i nekim otocima). Mužjaci mogu razviti intenzivno bojanje glave, udova i repa tijekom sezone parenja; plava boja. Trbuh tipično bijelih i plavih boja. Donja strana repa je karakterizirana s dva reda širokih ljuski, za razliku od većine drugih guštera. Hrani se manjim beskralješnjacima, obično kukcima.

 

Stanište:  Endemi su za obalu Jadranskog mora južne Hrvatske, područja BiH, Crne Gore i  sjeverne Albanije. Žive i na pokojim otocima, čak su i donešeni poput slučaja na otoku Cresu – nisu endemi za to područje, ali su donešeni stoga postoji populacija. Tipično žive na kršu gdje ima mnogo ravnih, pustih kamenja; mogu se naći od morske razine blizu kršovitih obala do samih planina, točnije 1500 metara.

Sistematika:
 vrsta -> rod -> porodica -> red -> razred -> koljeno -> carstvo -> domena

Dalmatolacerta oxycephala -> Dalmatolacerta-> Lacertidae -> Squamata -> Reptilia -> Chordata -> Animalia -> Eucariota

Literatura: 

1.    Catalogue of Life

     2.    Speybroeck J. , Beukema W. , Bok B. , Der Voort J. V., Velikov I. (2016): Field Guide to the Amphibians & Reptiles of Britain and Europe, London, New York: Bloomsbury Publishing Plc

Opisao: Duje Perković

Datum unosa: 05.11.2020

Comments are closed.