Svlak crvenouhe kornjače

Hrvatski naziv: Crvenouha kornjača
Latinski naziv: 
Trachemys scripta elegans

Mjesto pronalaska: Split
Datum pronalaska: 2009. godina
Sakupljač: Vesna Dobronić

Fotograf: Duje Štolfa

Opis: Dobila ime po crvenonarančastoj pruzi koja se nalazi iza očiju, no ponekad može biti i neprimjetna na određenim jedinkama. Oklop je svjetlozelene boje koji starenjem postaje tamniji i tamniji. Ženke su obično veće od mužjaka. Hrane se kukcima, rakovima, puževima, vodozemcima, vodenim biljem i drugim manjim životinjama. U mladosti im je prehrana temeljena na mesu, dok starenjem vodeno bilje postaje sve važnije.

Stanište: Podvrsta je alohtona odnosno nije prirodna za prostore Republike Hrvatske; pravo prirodno stanište je u Sjevernoj Americi. To je invazivna podvrsta te prisutna je na današnjim prostorima zbog neodgovornih vlasnika kućnih ljubimaca.

Sistematika:
 podvrsta -> vrsta -> rod -> porodica -> red -> razred -> koljeno -> carstvo -> domena

Trachemys scripta elegans -> Trachemys scripta ->Trachemys -> Emydidae -> Testudines -> Reptilia -> Chordata -> Animalia -> Eucariota

Literatura:

      1.    Catalogue of Life

 

      2.    Vilaj, I. ; Lauš, B. ; Dvorski, P. ; Udruga Hyla (2017): Vodozemci i gmazovi u Varaždinskoj županiji, Varaždin: Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije; Car, A. 

Opisao: Duje Perković

Datum unosa: 05.11.2020

Comments are closed.