Poskok

Hrvatski naziv: Poskok
Latinski naziv: Vipera ammondytes ammodytes L.

Mjesto pronalaska: Mosor
Datum pronalaska: 20.07.1990.
Sakupljač: Mate Skejić

Fotograf: Sara Vukman

Opis: Poskok je naša najotrovnija zmija. Može narasti do veličine između 65cm i 90cm. Mužjak je pretežito siv, a ženka sivkasta, smećkasta i crvenosmećkasta. Na leđima se nalazi nepravilna crna pruga u obliku romba ili “cik-cak”. Kod mužjaka je istaknutija. Rijetko je pruga u obliku ravne, obrubljene trake. Trbušna strana je sivkasta ili ružičasta s tamnijim točkama ili mrljama. Donji dio repa je crven, žućkast ili zelenkast. Melanizam je rijedak. Tijelo im je robusno. Imaju trokutastu glavu s malim i nepravilnim pločicama. Na vrhu njuške nalazi se karakterističan roščić. Hrane se šumskim miševima, malim pticama, gušterima, zelembaćima i sljepićima. Plijen ubija otrovom. Iako je relativno mirna i spora zmija, kada se nađe u opasnosti postane agresivna i grize. Ovoviviparna je.

Stanište: Od sjeverne Italije i južne Austrije proteže sve do Male Azije, Sirije, zapadnog Kavkaza. Na našim područjima najpogodnije stanište su im otoci. Nalzimo ga na dobro osunčanim suhim kamenjima i stjenovitim travnatim padinama.Vrlo je česta pojava na visinama od 900m do 1000m 

Sistematika:

vrsta -> rod -> porodica ->  red -> razred -> potkoljeno -> koljeno -> carstvo -> domena

Vipera ammodytes L.-> Vipera -> Viperidae -> Serpentes-> Sauropsida -> Verterbrata -> Chortada -> Animalia -> Eucariota

Literatura: 2. Janev Hutinec, B.; Lupret-Obradović, S. (2005) Zmije Hrvatske : priručnik za određivanje vrsta. Zagreb: Društvo za zaštitu i proučavanje vodozemaca i gmazova Hrvatske – Hyla.

1. Čurčić, V. (1931) Naše zmije otrovnice. Sarajevo: Trgovačka štamparija.  

Opisao/la: Sara Vukman

Datum unosa: 28.01.2020.

Comments are closed.